Верандата – красива и функционална пристройка към къщата

Правилният дизайн на верандата на къща е възможен при спазване на определени условия като насоката на дизайна, чрез който може да се промени облика на сградата без да се променят основните конструктивни елементи.

Задържане на архитектурния баланс на интериора и екстериора на верандата, нейната цел и особености са цел на настоящата статия.

Веранда – какво е това? Дневна, стопанска постройка, структурен елемент или нещо съвсем различно?

Веранда - Сглобяеми къщи Грудеви

Веранда – отворена или остъклена стая, прикрепена към сградата или вградена в нея. Остъклената веранда позволява на собствениците да разширяват значително границите на къщата, като по този начин получават допълнително помещение, което може да изпълни функциите:

  • трапезария
  • хол
  • кухня
  • зимна градина
  • библиотека
  • баня и тоалетна
  • стая за игра
  • работен кабинет
  • стая за творчество
  • и други функции.

Историята на верандата и произхода на името

Корените на думата „веранда“ са персийски, буквално се превежда като „портик, галерия“. Верандите – големи зимни градини с определен микроклимат, стават масово използвани в дворцовото строителство от периода на индустриалната революцция. На верандите започват да се провеждат социални събития. През деветнадесети век стъклените веранди, прикрепени към жилищните помещения, разширяват градините и парковете в дворците. Самата форма и начини на остъкляване си остават актуални и към днешни дни, но материалите са осъвременени.

С появата на пластмасови прозорци със стъклопакет и нови метални конструкции, обхватът на функционалните възможности на верандите значително се разшири. В допълнение към най-широко използваната форма на верандата – правоъгълник, вече се срещат и други форми, като триъгълник, квадрат, полукръг, трапец и т.н. Отворените веранди са активно използвани и за слънчеви бани. Вече е възможно да бъдат активно затъмнени с помощта на вертикално озеленяване и ориентирането им спрямо движението на слънцето.

Само идеята за верандата остава непроменена като хармоничното продължение на основния дизайн на къщата – материалите, използвани не трябва рязко да се разминават с фасадата на къщата. Например, дизайнът на верандата в сглобяема дървена къща включва материали от дърво.

Изграждането на дървена веранда не може да се нарече твърде трудно – може да бъде прикрепена към сглобяема къща с минимални разходи. Но красивият дизайн на верандата е немислим без ясно първоначално изясняване на въпросите дали това ще бъде отворена или затворена веранда и дали ще да се планира да бъде утопляема през зимата.

Коментар

Call Now Button