НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

kakvo-tryabva-da-znaete-za-drenazhnata-sistema

Съдържание:

Какво представлява?

Какво трябва да знаете за нея?

Как се отстранява водата от площадката?

Защо дренажните системи за дъждовна вода и канализация са разделени?

А Вие обърнахте ли внимание на дренажа на имота си?


Замисляли ли сте се, че дренажната система е важна част от Вашата сглобяема къща? А знаете ли, че нейната роля е да минимализира рисковете от наводнения?

Истината е проста – няма значение дали живеете в апартамент или къща. Всеки имот се нуждае от функционираща система, която да отвежда безопасно дъждовната вода далеч от имота и да може да изхвърля отпадъчните води в главната канализация. Лошият дренаж може да наруши комфорта на семейството Ви и да застраши конструктивната цялост на къщата.

Не сте наясно на какво трябва да обърнете внимание? В тази статия ние, от Грудеви, ще Ви споделим защо добре проектираният дренаж ще подобри качеството Ви на живот.

Какво представлява?

Може да се каже, че дренажните системи представляват водни капани. Те се монтират там, където трябва да отклоните излишната вода. Качествената система за отводняване има изградена траншея, в която са положени всички дренажни тръби. В траншеята, освен тези тръби, се правят подложки от пясък и чъкъл, които са положени между тях.

Ключов момент е да не се смесва пясъкът с чакъл по време на работа. Затова се използва геотекстил, за да се разделят. Той не гние, изпуска вода и задържа частици от почвата и пясъка. Целият дренажен изкоп допълнително се изолира с геотекстил.

Както сами виждате, устройството на тази система е сложно, но жизненоважно за всяка сглобяема къща. Ако планирате изграждането на такава, ние Ви съветваме да се уверите, че плановете са включени в дренажния план. Липсата му може да доведе до катастрофални проблеми за новия Ви дом – течове, повреди по основата, развитие на мухъл и дори наводнения.

kakvo-tryabva-da-znaete-za-drenazhnata-sistema

Какво трябва да знаете за нея?

Най-често дренажните тръби са направени от полиетилен. Възможно е да се използват и бетонни, но те са с по-ниски технически свойства и цената е значително по-висока. Особеност на тези тръби е, че имат перфорация, през която водата тече от почвата в нея.

Важно е да бъде предпазена от замърсяване и задръстване, затова е обвита с геотекстил. Начинът на полагането също важен за функциониране на системата. Полагането в изкоп се прави така, че да е свързана с преливник, който може да поеме целият дебит от вода.

Възможно е да се използва и резервоар за вода, от който периодично се изпомпва вода. Тъй като дренажната система е един вид филтър, тази вода може да се използва и за технически нужди.

Когато дренажът е изграден за защита на фундамент на постройка, се изкопава окоп, около 20 сантиметра под фундамента с наклон от 3-4 градуса. Пясъчното легло трябва да е слой от поне 5 сантиметра. Поставя се геотекстилна лента, в която се нанася чакъл с размер на фракцията 20–40 mm в слой от 5–10 сантиметра, след което се полага перфорирана тръба.

Върху тръбата се поставя чакълен слой от 30-40 сантиметра. Следва полагане на геотекстил и засипване с финален слой пясък. След това траншеята се покрива с пръст.

Обърнете внимание, че изграждането започва едва след коригиране слягането на почвения слой.

kakvo-tryabva-da-znaete-za-drenazhnata-sistema

Как се отстранява водата от площадката?

В много райони има подпочвени води, които могат да попречат на изграждането на Вашата къща. Затова е важно те да бъдат отстранени чрез използването на отворени системи. Това представлява система от траншеи, чрез които водата напуска почвата.

В някои случаи, когато подземните води са дълбоки, което прави горните слоеве на почвата неустойчиви, се използва вертикален дренаж, който изпомпва водата.

При по-сложни случаи, при проектирането на отводнителната система се вземат предвид причините за наводняването на терена. Целта на изпълнените върху него структури е да премахнат причините за наводняване. Тогава трябва да се отчете:

  • Формата и размера на терена с особеностите на движението на подземните води.
  • Капацитетът на водоносните пластове и техните филтрационни свойства.

Защо дренажните системи за дъждовна вода и канализация са разделени?

Необходимо е да се отдели системата за дъждовна вода от канализационната система. Това е заложено не само в строителните принципи, но и в наредбите, регламентирани от българското и европейско законодателство.

Ако тези две системи се засичат, това може да доведе до необходимостта пречиствателната система да изхвърля непречистени отпадъчни води обратно в околната среда. Това може да бъде голямо нарушение, особено ако живеете във вилна зона, село или отдалечен район.

Разделянето на системите помага да се предотврати претоварване им. Затова при проектирането трябва да се обърне внимание да няма кръстосани връзки между тях.

kakvo-tryabva-da-znaete-za-drenazhnata-sistema

А Вие обърнахте ли внимание на дренажа на имота си?

Не забрайте, че качественото строителство на сглобяемите къщи е ключово, за да се възползвате от всичките им предимства. Ние – от Грудеви сме готови да Ви съдействаме и да проектираме Вашия нов дом.

Разгледайте вече завършените ни проекти, за да се убедите в качеството на нашата работа. Свържете се с нас на телефон: 089 951 3291, за да Ви помогнем с професионален съвет.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg