НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

saveti-za-osvezhavane-na-zhilishteto-boyadisvane-na-poda

Няма значение дали сте собственик на дървена сглобяема къща или апартамент в жилищен блок. Колкото и добре да поддържате имота си, идва момент, в който Ви се иска да освежите визията им. В предната статия обърнахме внимание на фасадата и как можете да я реновирате, заедно с входната врата, прозорците и терасата, без да правите голяма инвестиция.

Днес ще се фокусираме на интериора и по-специално подовите настилки. Несъмнено, те са изложени на най-голямо натоварване, независимо в коя стая се намират.

Ако и Вие мечтаете за промяна, тази статия е точно за Вас! В нея ние, от сглобяеми къщи Грудеви, ще Ви запознаем с основите и как да боядисате подова настилка.

Добра идея ли е да боядисате пода?

Много хора вярват, че ремонтите са задължително свързани с големи инвестиции, време и усилия. Това не винаги е така. При обновяване и освежаване на жилището няма дреболии. Можете да се фокусирате само върху един елемент – пода, но след реновацията цялото Ви жилище да придобие съвсем различна визия и атмосфера.

Затова професионалистите винаги съветват да обръщате специално внимание не само при избора, но и при боядисването на подовите настилки. В днешно време на пазара има голямо разнообразие от бои и лакове. Все повече продукти предоставят възможност да получите определена текстура или да комбинирате различни цветове. Резултатите са – под с нова визия, който ще издържи поне няколко години.

Интересен факт е, че повечето хора свързват боядисването на пода с дървени повърхности. Всъщност, съвременните бои и покрития могат да се използват и за метални и бетонни основи.

saveti-za-osvezhavane-na-zhilishteto-boyadisvane-na-poda

Как да изберете боя за пода?

При избора на боя, трябва да обърнете внимание на 3 важни елемента:

  • Ниво на влажност в помещението – от голямо значение е дали става въпрос за баня, спалня или пък коридор. В банята и тоалетната има голямо количество влага, а в коридорите често не достига слънчева светлина. Това означава, че за мокри помещения е необходимо да изберете продукт, устойчив на влага. От друга страна, откритите веранди са изложени на променливи атмосферни влияния, а в неотопляемите стаи може да бъде много студено. За тях е препоръчително да вземете боя, предназначена за открито. Ако не следвате това правило, покритието Ви бързо може да се повреди и да стане неизползваемо.
  • Основата, която ще боядисвате – в модерните жилища, подът обикновено е от паркет, направен от някакъв вид дърво – дъска, шперплат, ОСБ и други. Той може да бъде и гранитогрес, плочки, теракот, метал, бетон или композит. За да получите най-добрите резултати и дълготрайност, се нуждаете от подходяща боя. Уверете се, че избраният продукт е подходящ за съответната настилка. Тази информация обикновено е посочена на опаковката.
  • Интензитет на натоварване – покритието ще запази красивия си външен вид и свойства за дълго време, само ако е избрано правилно. В стаи с голямо натоварване трябва да изберете решение със съотвестващ показател на износване.

Какви бои и лакове има?

Боите и лаковете са разделени на две основни групи:

  • Прозрачни – те покриват основата със здрав защитен филм, но не скриват нейната текстура и цвят.
  • Цветни – покриват напълно структурата и основата, оцветявайки ги в избрания от Вас нюанс.

Когато става въпрос за дърво и двата варианта са подходящи. Изборът Ви най-вече трябва да зависи от качествата на избрания продукт и желания ефект. Ако искате да засилите цвета, но без да го променяте, можете да изберете прозрачна боя. Но, ако искате да промените изцяло визията, ще трябва да се насочите към цветна боя.

За други видове подове са подходящи само цветни композиции.

Прозрачните лакове обикновено са на водна основа. Те са доста сложни за приложение и последваща работа. Не скриват дефектите на основата, така че тя трябва да бъде добре подготвена и монтирана.

saveti-za-osvezhavane-na-zhilishteto-boyadisvane-na-poda

Цветните смеси също са разнообразни и се разделят на няколко вида:

  • Акрилни – смес от акрилна смола, оцветяващ пигмент и вода. Те са универсални и се използват за боядисване на всякакви материали, за външна и вътрешна употреба. Нетоксични, лесни за нанасяне, изсъхват бързо и са устойчиви на неблагоприятни ефекти.
  • Алкидни – на основата на алкидна смола, която им придава якост, блясък и влагоустойчиви свойства. Изсъхват бързо, имат остра миризма и не са устойчиви на агресивни химически препарати. Използват се във влажни помещения.
  • Полиуретановите – двукомпонентните смеси се характеризират с повишена износоустойчивост. Могат да се използват върху бетон, метал, дърво, керамика. Нетоксични, устойчиви на ултравиолетови лъчи, влажност, температурни промени. Напълно се втвърдяват от 10 до 14 дни.
  • Маслени – включват масло и някои токсични компоненти. Следователно препаратите се втвърдяват много дълго време и имат остра миризма. Те са евтини, предлагат се в различни цветове. В същото време бързо се износват, не са устойчиви на механични повреди и пожълтяват с течение на времето.
  • Каучуковите – полимерна смес, която след втвърдяване се превръща в плътен еластичен филм. Не се напукват, устойчиви са на механични повреди, издръжливи и не избледняват на слънце. Прикриват малки дефекти на повърхността.

А Вие бихте ли боядисали пода си?

Споделете с нас в коментарите и не забравяйте – и най-малката стъпка е голяма крачка към промяната. Следете нашия блог, защото ние ще продължим да Ви споделяме съветите на нашите професионалисти за ремонт и реновация.

Свържете се с нас на телефон: 0899 51 32 91 и ние ще Ви помогнем да изградите своя нов дом.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg