НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

saveti-za-barzo-osvezhavane-na-kashtata

Основният проблем, с който се сблъскват много собственици на сглобяеми къщи са климатичните промени. Силно слънце, ураганни ветрове, поройни дъждове, температурни колебания. В много региони има и нетипични атмосферни явления, които могат да повлияят на добрата визия на фасадата и откритите части на къщата като тераса, прозорци и врати.

Не е нужно да правите основен ремонт или да спестявате пари за реновиране на фасадата. В тази статия, ние от сглобяеми къщи Грудеви, ще Ви запознаем със съветите на професионалистите. С тяхна помощ бързо и лесно ще се справите с освежаването на Вашия дом.

Започнете от фасадата!

Както вече споменахме, нетипичните метеорологични условия могат да окажат голямо влияние върху боята на фасадата. Най-лесния начин да коригирате визията е като пребоядисате фасадата. Обърнете внимание, че тук обикновена боя за интериор няма да Ви свърши работа.

Гледайте на тази промяна като инвестиция в бъдещето. Затова не избирайте най-евтиния вариант, а се насочете към боя, която може да издържи резки промени в атмосферните условия – силно слънце, влага и студ.

Важна стъпка, преди да сте избрали боята, е да огледате стила на ландшафта около къщата. Тук става въпрос за външното пространство на терена, който заобикаля Вашия дом. В зависимост от парцела може да имате обособена градина или двор с различни размери, различни постройки и други елементи като барбекю. От значение е и количеството светлина, която попада в това пространство.

Например, в добре осветена градина, пълна със зеленина и ярки цветове, строга тъмна фасада би изглеждала добре. Подходящи цветове биха били сиво, зелено или синьо. Докато в сенчеста градина, особено в по-северни райони, трябва да помислите за начин да добавите топлина и повече светлина. Добри варианти са ярки и светли тонове като жълто, червено и зелено.

Имайте предвид, че фасада в един цвят не винаги е най-добрият вариант. Ако искате да придадете повече уют, си струва да подчертаете малките елементи на фасадата с контрастна боя. Например рамките на прозорците, верандата и декоративните греди.

Не забравяйте – преди да боядисате основните зони на стените да нанесете няколко подобни нюанса върху малък участък, за да изберете най-подходящия.

saveti-za-barzo-osvezhavane-na-kashtata

Етапи при боядисването на фасадата:

 • Отстранете белещото се старо покритие и различни замърсявания, като мухъл и плесени;
 • Поправете повредените повърхности, ако е необходимо сменете части от фасадната облицовка;
 • Нанесете устойчив на корозия грунд върху метални елементи, като глави на пирони и крепежи;
 • Грундирайте повърхността, която е напълно почистена от старото покритие;
 • Когато грундът изсъхне, нанесете избраната боя.

Време е да преминете към терасата!

Ако вече сте доволни от получения резултат и промените по фасадата, време е да се насочите към още едно важно място – терасата. В зависимост от нейното разположение и големина, може да изпълнява различни функции – зимна градина, място за релакс, за простиране на пране и други.

Възможно е фасадата на къщата да изглежда добре, но пък искате да актуализирате екстериора. В този случай, с освежаването на терасата ще промените изцяло облика на Вашия дом.

Независимо дали ще променятe визията на фасадата, интересно решение би било да подчертаете терасата с контрастен цвят на стените и останалата част на къщата. Ако терасата е открита, Ви препоръчваме да използвате бои и лакове, които издържат на дъжд и сняг.

Етапи при боядисване на терасата:

 • Преди да започнете работа, мебелите трябва да бъдат преместени и терасата старателно почистена. В зависимост от материалите, от които е изградена, можете да използвате и специални препарати.
 • След това почистете повърхността с груба четка и отново изплакнете с вода;
 • Грундирайте повърхността, която e напълно почистена от старото покритие;
 • Когато грундът изсъхне, нанесете боя.

saveti-za-barzo-osvezhavane-na-kashtata

Не забравяйте прозорците!

Те също са много важни за цялостната визия на фасадата и атмосферата на Вашия дом. Това е друг интересен начин да освежите постройката отвън. По този начин, ще я направите по-привлекателна и интересна, дори да не ремонтирате изцяло фасадата или балкона.

Рамките на прозорците често са боядисани в цвета на стените, поради което се сливат и губят. За да ги подчертаете, можете да използвате контрастен нюанс на фасадата. Например, ако стените са в тъмен тон, можете да използвате светъл цвят. Това ще добави приветливост и светлина към цялостната визия.

За да боядисате дървена рамка, ще Ви трябва няколко размера шкурка, четка,боя и хартиена лента.

Етапи за боядисване на дограма:

 • Използвайте самозалепваща се лента, за да предпазите стъклото при боядисване на дограмата;
 • След това с шкурката почиствате старата боя;
 • Необходимо е да се обработи повърхността с грунд, който защитава от появата на гъбички, плесени и запазва дървото;
 • Когато грундът изсъхне, нанесете боя.

Завършете освежаването с входната врата!

Неслучайно много хора смятат, че входната врата е първото впечатление, което ще направи техният дом им на гостите им. Ако освежите вратата, цялото визуално впечатление за фасадата също ще се промени. Особено, ако изберете тъмна боя за вратата при светла фасада и обратното.

Премахването на стара боя от дървена врата с шкурка може да е доста досадно, така че е по-добре да вземете малка шлифовъчна машина.

saveti-za-barzo-osvezhavane-na-kashtata

Етапи при боядисването на входната врата:

 • Започваме с пълно почистване на старата боя;
 • При установяване на пукнатини или дефекти се използва дървесен кит на два слоя, след което с шкурка се заравнява;
 • След това се използва грунд за дърво, защитаващ го от насекоми и гъбички;
 • Когато грундът изсъхне, нанесете боята.

А Вие готови ли сте за промяната?

Споделете с нас в коментарите какво бихте променили във фасадата на Вашата къща. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим да Ви споделяме съветите на нашите професионалисти.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg