НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Изграждане на котелно помещение

Дървените сглобяеми къщи са прекрасна алтернатива на монолитното строителство. Те Ви предлагат не само големи възможност за проектиране и разпределение, но и екологичен дом без влага и мухъл.

В предните статии разгледахме някои важни аспекти от изграждането на къща – изолация на пода, подови плочки, осветление, поддържане и почистване на комин и много други. Днес ще продължим да Ви запознаваме със съветите на нашите професионалисти, като насочим вниманието Ви към котелното помещение.

Какво трябва да знаете за котелното помещение?

При създаването на отоплителна система трябва да се обръща особено внимание на безопасността. Помещението, в което се поставя отоплителния котел, трябва да отговаря на редица изисквания. Основното е – котелът да бъде в отделно помещение. Понякога се правят изключения, но само, ако отопляемата площ е малка и котелът е с ниска мощност.

Желателно е да се обособи и оборудва специално котелно помещение. Подходящо е то да се разположи в мазата или ако има възможност да се направи сграда в съседство с къщата с удобен вход.

Кога трябва да се купи котел?

Препоръчително е да се купи котел преди началото на строителството. Причината е, че към него е приложена техническа документация. В нея се описва в подробности подходящите условия на работа, монтажните функции и други важни подробности, които варират в зависимост от модела на котела.

Необходимо е и предварително да се определи смукателната мощност на комина, размера и броя на тръбите, радиаторите и допълнителните елементи на отоплителната система.

Изграждане на котелно помещение

Колко голямо трябва да е котелното помещение?

Има изисквания относно котелните помещения, както следва:

  • Площта да не е по-малка от 8 квадратни метра.
  • Минимална височина на тавана – 250 сантиметра.
  • Размерът на вратата – минимум с ширина 80 сантиметра. Тя трябва да е изработена от негорим материал или да е облицована допълнително с такъв.
  • Задължително е да има подходяща и ефективна вентилация.

Основното изискване за стените и тавана на котелното помещение е да се избират само не запалими строителни и довършителни материали. Това са само основните изисквания за този вид помещения.

В допълнение, има няколко важни моменти, на които трябва да се обърне внимание:

  • Трябва да се осигури лесен достъп до комуникациите в стените.
  • Препоръчително е завършващите материали в отоплителното помещение да са лесни за поддържане. Важно е покритието да се почиства лесно. Желателно е използването на материали,устойчиви на абразиви, защото при поява на сажди, е нужно да се използват агресивни решения за почистване.

При избора на довършителни и декоративни дейности в котелното помещение на къщата, е необходимо да се помни дебелината на декоративно покритие. Тя трябва да бъде такава, че височината на помещението да се вписва в стандартите. Това означава, че трябва да остава пространство от 250 сантиметра след завършване изграждането му.

В случай че планирате да изградите своята нова къща, препоръчително е да помислите за дизайна на котелното предварително. Може да оставите по-големи от минималните размери, за да имате „резерв” и след това, ако решите да инсталирате висящи структури или да използвате мазилка.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза. Ако имате въпроси или мечтаете за собствен дом ние, от сглобяеми къщи Грудеви, сме готови да Ви съдействаме. Свържете се с нас на телефон: 0899 51 32 91.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg