НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Истина за дървените къщи и земетресенията
Истината най-накрая излиза наяве, тъй като има доказателство, че дървените сглобяеми къщи  са устойчиви на земетресения. Историята показва, че дори и силните земетресения в Япония, не  могат да свалят високите и мощни пагоди с дървена рамка в страната.

Истината за дървените къщи и земетресенията

Според Геоложкото проучване на Съединените щати над милион земетресения се отчитат всяка година по света и никое от тях не може да бъде предотвратено. Въпреки това винаги има възможност за избор на конструктивен дизайн и структури като дървени къщи, за да се сведат до минимум структурните щети. Тези сгради с дървена конструкция са показали изключителна производителност и устойчивост на страничните сили, които са резултат от сеизмичните дейности. Въз основа на събрани данни за разработването на изискванията на сградите, конструкциите от дърво отговарят на всички стандарти и дори надвишават строгите изисквания за сеизмични или земетръсни конструкции. Как? Например, дървените материали имат определени характеристики, които ги правят силно устойчиви на външни сили, което е очевидно предимство пред другите строителни материали –  стомана, зидария и бетон. По този начин дървесината е идеален и силно препоръчителен материал за конструкции в райони, предразположени към земетресения.

 

Защо дървените къщи са по-добри при издръжливост на земетресения?

Ето подробно обяснение, което доказва, че структурите с дървена конструкция са най-добри срещу разрушителните ефекти на сеизмичните дейности:

1. Дървесината е лека

По време на земетресение се създава сеизмична вълна, която принуждава земята да трепери и да се движи, като по този начин причинява масивни щети. Силното движение на земята води до разклащане на основите на сградата. Тъй като силите на земетресението са пропорционални на масата на сградата или структурата, колкото по-тежка е конструкцията, толкова по-голяма е нейната сила. Следователно, тъй като жилищата с дървена конструкция са леки, те изпитват по-малко въздействие от сеизмичната сила. Точно затова сглобяемите дървени къщи се представят добре по време на земетресения, просто защото са значително по-леки от всички останали сгради.

2. Дървото е твърдо и силно

Има особеност в дървените конструкции, които ги правят устойчиви на въздействието на сеизмичните странични сили. Тези сили причиняват изкривяване на стените на сградата, но стените с дървената конструкция осигуряват необходимата защита чрез специални противоземетръсни връзки. Разбира се стените могат да се подсилват допълнително в зависимост от площта на сградата и средната местна интензивност на земетресения.

3. Дървото е устойчиво

Съкращението на дървените къщи се дължи на наличието на облицовки с голяма еластичност, които са прикрепени към самата конструкция. Поради това силите на сеизмичните вълни се поглъщат и разпределят по конструкцията. Това, което се случва, е, че няма претоварване или повреда на връзките, тъй като съседните или близките сглобки предлагат алтернативни пътища за поглъщане на силата, като по този начин се предотвратява сривът. Дървените къщи имат добре свързани структурни елементи, които след това се закрепват към основата на сградата. Тази свързаност е отговорна за съпротивлението на дървената структура против изместване, преобръщане и плъзгане, които са неизбежни по време на земетресения.

4. Дървеният материал е гъвкав

Дървените къщи се сглобяват, използвайки голямо количество крепежни елементи. Тази специфична конструктивна характеристика допринася за вътрешната устойчивост или гъвкавост на структурите с дървена конструкция. За разлика от твърдите бетонни и зидани конструкции , дървената конструкция се огъва и може да поглъща и разсейва енергията или силата, причинена от сеизмична дейноста. Така, без значение колко голяма е силата, дървените структури могат да се огънат, но не и да се счупят.

5. Дървени къщи със сеизмичен дизайн

Най-доброто, което трябва да направите, когато проектирате къща в район, предразположен към земетресения, е да инвестирате в структури със сеизмичен дизайн. Експертите смятат, че дървените къщи със сеизмичен дизайн са тези, които проявяват добро представяне по време на сеизмични дейности. Защо? Необходимо е сградата ви да се огъне и да разсее ефектите на голяма сеизмична сила, а не да се опитва да устои неподвижно.

6. Повече дървени конструкции

Днес строителството с дървена конструкция вече не е изключено в райони, където земетресенията са честа реалност. Дървените сглобяеми къщи са станала популярни сред обществените сгради като например търговски центрове, училища спортни центрове. По този начин не може да се отрече, че е по-добре да инвестирате в дървени къщи, отколкото в конвенционалните сгради, когато живеете в места, предразположени към земетресения.

Дървесината е гъвкав материал с висока структурна производителност, особено в сеизмична среда. Системите от дървени рамки, като тази в дървените къщи, са предназначени за борба и предотвратяване на щетите, причинени от сеизмични дейности с висока интензивност. Този тип структура не само спасява имуществото ви, но най-важното – вашият живот.

 

 

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg