НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Специфика при изграждането на комин

Димоотводите за камина могат да бъдат свързани към съществуващ комин, но в този случай изборът на мощността на пещта е продиктуван от площта на напречното сечение на комина. Повечето комини са изградени от стоманени тръби с двойна стена с топло изолация от негорим материал (при температура на отработените газове, които не надвишават 500° C), както и за инсталиране на дефлектори и други дюзи на комините, ако тези устройства не възпрепятстват свободния поток на дим.

При изграждането на комина трябва да се има впредвид, че той трябва да е по-висок от най-горната точка на покрива. В редки случаи, ако има близки високи сгради, то комина, трябва да е и по повдигнат.

Допуска се наклон на въздухопровода под ъгъл до 30° спрямо вертикала на разстояние не по-голямо от 1 м. Комините на сгради с покриви, направени от горими материали, трябва да бъдат оборудвани с метални искроуловители с отвори не повече от 5г 5 мм. Разстоянието от външните повърхности на тухлени или бетонни комини до ребрата, летвите и другите части на покрива, направени от горими материали, трябва да бъде най-малко 100 мм; от керамични тръби без изолация – 250 мм, с изолация – 130 мм. Що се отнася до стените и подовите елементи от горими материали, тук разстоянието от вътрешната стена на димния канал се нормализира: 500 мм до незащитени конструкции и 380 мм до защитени.

Лошата тяга обикновено възниква поради грешки в дизайна на комина. Желанието да се обясни с неблагоприятните метеорологични условия (разлики в атмосферното налягане и температурата на въздуха) е необосновано, тъй като с компетентно решение тези фактори също се вземат предвид.

Причини за намалената тяга най-често са:

  • Недостатъчната височина на комина като цяло или тази част от него, която се издига над покрива.
  • Неправилно избрано напречно сечение на канала: твърде тясната тръба не може да осигури изхода на цялата маса от генерирани газове; твърде широкото се затопля по-лошо, в него са възможни вихри на потока на газ, а студеният уличен въздух може да образува обратни потоци.
  • Лоша изолация на тръбите.
  • Липса на въздух за изгаряне в помещението (в дизайна на комина трябваше да се осигури допълнителен захранващ канал).

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg