НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Фасади

Днес ще говорим за начините, по които можете да се грижите за „външния вид“ на Вашата къща, Ще обърнем внимание на фасадата, направена от минерални материали – тухли, бетон, естествен или изкуствен камък.

Надеждност, красота и издръжливост са основните желани качества за фасадата на всяка къща. Но такива „вечни“ решения не съществуват и къща се нуждае от постоянни грижа и подходяща защита. Години минават и това започва да си личи по фасадите, както и по лицето на човек. По грижата за дома си е основно изискване за удължаване на живота му, и не на последно място ключово задължение на отговорният собственик. И превенцията, както знаем, е по-евтина от лечението.

Основните средства за защита на фасади са боите и лаковете. В това число се включват емайллакове, грундове, замазки, водоотблъскващи и почистващи препарати, биоциди, полимерни покрития, импрегниране на покрития и т.н. С една дума всичко, което може да се положи на фасадата.

Към екстериорните покрития има специфични изисквания. Те трябва да са стабилни (запазват всички качества) по време на съхранение, улесняване на прилагането и ефективността на потреблението. Освен това боята трябва да има добра адхезия към основата (т.е. лесна за нанасяне и прилепване към фасадата), да бъде устойчива на атмосферни влияния, да не се променя от слънчевата светлина и да не „изгаря“ и пожълтява, устойчива на мокрене и измиване и най-важното да е пропусклива.

Паропропускливостта е способността на материала да освобождава влага отвътре, като не позволява проникването му отвън. Фасадата, обработена с такава решение, остава суха и дишаща и тези условия се считат за идеални за дългосрочна експлоатация.

Най-популярните решения за фасади са водните акрилни бои и акрилните грундове. Каква е причината за тази популярност? Не е ли по-добре „по традиционни“ решения като обикновена маслена боя? Не, не по-добре. Защото е необходимо да се вземат под внимание свойствата на основата.
Например, бетон имащ алкална природа. С течение на времето, започва реакция между алкалният бетон, който реагират с въглеродния диоксид във въздуха. Въпреки това, не трябва да се използват каквито и алкидни или маслени бои за завършване на такава основа.
Това може да доведе до промяна на цвета, или по-лошо, да промени свойствата си под влияние на алкали свързващо вещество в състава на боята. И материалите на акрилната основа са много по-устойчиви на алкално разрушаване.

Решенията за всяка фасада започва с цялостно почистване. Необходимо е да се премахнат мръсотията, прахът, гъбичките, останките от предишното покритие, разпадащата се мазилка, старата боя. След почистване повърхността трябва да бъде грундирана, подготвена за последващите стъпки на обработка.

Интересно решение за фасади е е антикорозионният лак за камък. Изработен е на базата на винилхлоридни смоли с полимерни добавки в органични разтворители. Лакът е прозрачен и подходящ не само за защита на естествени скали, но и за бетон, армиран бетон, тухли, азбестоцимент и други минерални повърхности. Полимерният филм е устойчив на механични повреди и предпазва от вода, въглероден диоксид, атмосферни фактори и температурни разлики.

Една от новостите на пазара на фасадни системи е модифицираните бои. Това е подобрена версия на акрилни системи, в състава на които се добавят силиконови смоли или силикати. Силиконовите или силикатно модифицираните покрития са еластични, имат добра адхезия, по-добре преминават въглероден двуокис и отблъскват водата, ефективно предпазват от ултравиолетовите лъчи, са издръжливи. Те могат да се нанасят върху всички минерални субстрати.

Боите и мазилките на основата на силиконови смоли съчетават най-добрите качества на акрилатните и силикатните бои. Те имат отлични свойства за отблъскване на вода и мръсотия, както и изключителна дълготрайност. Сухият филм, образуван от тях, е паропропусклив, устойчив на наклонен дъжд и измиване под налягане. Покритието не се мокри дори при екстремни метеорологични условия и не се омекчава при високи температури. Освен това, той има възможност за самопочистване (ниско задържане на мръсотия). Силиконовите бои са съвместими както с минерални, така и с акрилни бои, което позволява повторно оцветяване на стари силикатни бои.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg