НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Съвети за премахване на боя

След като приключим със строежа на сглобяемите къщи, остават довършителните работи като боядисване на стаите. Тук много често клиентите ни се колебаят и не могат да вземат окончателно решение за цветовете. Затова често се налага нанасянето, а след това премахването на боята.

В тази статия ще Ви дадем няколко много ценни съвети как да се справите с премахването на стара боя. 

Има голяма разлика между премахване на стари тапети и боя. Причината е, че тапетите се махат много по-лесно, докато боята се придържа здраво към стените.

Процесът на отстраняване на стара боя не винаги е необходим. Има случаи, в които това не е необходимо като:

– Предвидено е да се поставят стенни панели;

– Слоят боя е прекалено здраво залепен към основата;

– Старата боя е в добро състояние и не се нуждае от изравняване;.

– Възможно е боядисването на стената отново, при условие, че старите и новите цветове са съвместими помежду си.

Боята задължително трябва да се премахне, когато се планира полагане на „мокри“ материали. Причината е, че когато изсъхнат, боите образуват влагоустойчив филм и мазилките се прилепват много трудно към него.

В този случай можете да се опитате да сложите специален грунд, с който да подобрите адхезията на основата. Но съществува риск след като е положен нов материал върху старото покритие, той да се отлепи. Ето защо, по-добре е да почистите стената под мазилка или тапет.

Съветваме Ви да не нанасяте несъвместими оцветители един върху друг. Така, водната емулсия или акрил няма да се „захване“ върху емайлова или маслена боя. Отначало може да изглежда, че материалът се вписва добре, но след изсъхване небоядисаните зони ще станат ясно видими.

Какви са методите за премахване на стара боя?

Механичен – боята се отстранява с помощта на ръчни инструменти. За целта се използва шкурка, нож, шпатулаи всичко, подходящо за изстъргване. Препоръчително е инструментите да са добре заточени. Трябва да имат стабилна дръжка, защото по време на отстраняването на боята се оказва значителен натиск.

Електромеханичен – за премахването се използват електроинструменти със специални приставки. Това спестява време и дава добри резултати. Най-често се използват:

– Дрелка с приставка месингова корона – с нея старото покритие се премахва ефективно и бързо. Голям недостатък е, че се образува много прах и съществува риск от нараняване на основата.

Ъглошлайф с ламелен диск с шкурка – абразивните ламели са с коефицент 40, което помага за бързото отстраняване на боята. Може да се използва и приставка със стоманена тел.

Този вид почистване не трябва да се използва за меки основи, защото електрическите машини могат да ги повредят. Важно е да запомните правилата за безопасност и да следвате всички инструкции за работа с оборудването.

Термичен –  използва се висока температура, за да се загрее боята. След като се напука, тя се отлепва от основата и може лесно да се отстрани с помощта на шпатула. За целта се използват:

Пистолет за горещ въздух –  дюзата трябва да е насочена към зоната, която трябва да се почисти. Принципът на работа е сравнително лесен. Само трябва да включите устройствота и да изчакате да достигне работна температура.

– Преносима горелка – това е по-опасен метод, защото горелките използват силно запалимо гориво. Трябва да доближите дюзата до повърхността и да обработвате  с открития пламък. Важно е да не пропускате момента, в който боята започва да се топи. В противен случай ще се запали, а това е опасно.

Този вид почистване на боята не е подходящ за всеки случай. Забранено е да се нагряват повърхности, зад които има окабеляване. Не е желателно да се използва в жилищни сгради, където има голяма опасност от пожари. Обърнете внимание и, че топлинната обработка  е придружена от остра миризма и отделяне на токсични вещества. Затова е важно да имате предпазна защита на дихателните пътища и добра вентилация в стаята.

Химичен – при него върху старата боя се нанася разтворител. Той унищожава втвърдената паста, след което може лесно да се отстрани. Този метод е добър за пресни покрития.

Важно е да изберете правилния препарат за получаване на качествени резултати. Например акрилните препарати няма няма да са ефективни върху емайлни бои. При маслените бои е препоръчително е използването на  ацетон или други разтворители.

Химическите препарати се произвеждат в различни формули и се прилагат по различен начин. Течността се разпръсква най-добре с пулверизатор, докато геловете се нанасят с валяци или четки.

При работа с химикали,  трябва да спазвате правилата за безопасност. Защита чрез предпазни средства и добра вентилация са от съществено значение. В процеса на разрушаване на старата боя, може да се появи силна неприятна миризма, придружавана от отделяне на токсини.

Какъвто и метод да изберете, Ви съветваме да бъдете внимателни и винаги да спазвате мерките за безопасност. Следете нашия блог, защото скоро ще  дадем още много полезни съвети.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg