НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Избор на керамичен умивалник

Все повече хора се опитват да планират в дългосрочен план. Затова понякога още преди да е започнат проекта за сглобяемата къща, знаят как ще обзаведат новия си дом.

В тази статия ще Ви представим керамичните умивалници. Повечето хора ги свързват с банята, но с появата на керамичните кухненски мивки стана ясно, че са подходящи и за кухнята.

Керамичните мивки не отстъпват на тези, изработени от стомана и камък. Дори в някой случай ги превъзхождат.

Те са направени от глина, към която се добавят различни минерални пълнители. Сместа се формова, изпича се във фурни и се охлажда. В зависимост от състава на суровината, има няколко вида материали. За производството на умивалници, най-често се използват 3 от тях:

Фаянс – направен от смес от бяла глина с креда и кварцов пясък. Получава се порест материал, който се покрива с глазура. Най-евтиният вид керамика. С течение на времето тя се покрива с мрежа от пукнатини, което разваля външния ѝ вид.

Порцелан – прави се от смес от каолинова глина с пясък и фелдшпат. Резултатът е много плътен материал със стъклена гладка повърхност. Няма нужда от допълнително покритие. Лесен е за почистване и изключително устойчив. Негов недостатък е високата цена.

Порцеланови каменни изделия – към суровините за порцелан се добавят гранитни частици. Това значително подобрява здравината, устойчивостта на износване и другите експлоатационни характеристики на материала. Могат да бъдат боядисани със специални емайли във всякакъв цвят.

Какви са предимствата на ерамичните умивалници?

Екологичност – в производствения процес се използват само нетоксични естествени съставки.

Висока надеждност и дълъг живот – могат да се използват в продължение на десетилетия. Единствено при експлоатация е възможно да се появят механични повреди.

Атрактивен външен вид – той се запазва дълго време. Изключение правят евтините глинени съдове, които се покриват с тънки пуктанити.

Устойчив – на влага, агресивни химикали и екстремни температури.

Добро звукопоглъщане – керамиката заглушава звуците.  С тях го няма досадното звънене на строята вода.

Лесна поддръжка. покритието може лесно да се измие от замърсявания. Те трудно могат да се задържат по гладката повърхност.

Какви са недостатъците на керамичните умивалници?

Масивност – поради високата плътност на материала тези мивки са със значително тегло. Това затруднява транспортирането и инсталирането.

Крехкост – тези мивки могат да се повредят при силен удар. Затова с тях трябва да се работи внимателно, особено по време на монтажа.

Не е възможен ремонт – напуканият умивалник не може да се поправи, а само да се подмени.

Какво трябва да знаете при избора на керамична мивка?

Има  четири важни критерия, на които трябва да обрънете внимание, ако се спрете на керамичните мивки.

– Метод на инсталиране – умивалникът може да бъде вграден в плот или да е поставен над самият плот.

Първият вид е със стояща конструкция. При нея умивалникът се поставя върху плота и го покрива изцяло отгоре. От едната или двете страни може да има „крила”. Това са т.нар гофрирани повърхности за сушене. Тук монтажът е лесен. Има достъп до всички елементи, което улеснява и поддръжката и ремонта. Недостатъкът е монотонният дизайн и възможността за изтичане на вода между плота и мивката при използване на нискокачествен уплътнител.

Вторият вид е с вградена система. При нея мивката се вкарва в отвора на плота. Странитему могат да се изравняват с работната повърхност или да са под нея. Сложен по този начин, умивалникът е удобен за използване и многофункционален. Може допълнително да бъде оборудвано с различни аксесоари: решетка за сушене, дъска за рязане и други. Най-големият недостатък е сложната инсталация.

Размери и брой отделения

Първото нещо, което трябва да се определи, е дълбочината на купата. Стандартният размер се счита за 15-18 см. Изберете по-голяма дълбочина, за да е удобно за по-обеместите съдове.  Дълбочини по-малки от 15 см не са удобни, защото водната струя може да се разпръсне по целият работен плот.

Размерите на умивалниците се избират въз основа на размерите на кухнята и активността на нейното използване. За малки стаи са подходящи компактни опции с размер 45 см. За по-просторни кухни стандартните модели са 55-60 см и по-големи.

Броят на отделенията зависи от това колко активно използвате мивката. Едно отделение е достатъчен за тези, които рядко готвят и използват съдомиялна машина. Ако готвите често или много ястия, дизайн с две купи ще свърши по-добра работа.

– Цвят и форма – традиционно керамичните мивки са бели. Но в днешно време на пазара можете да намерите различни цветове мивки и ексклузивни модели рисувана керамика. Процесът е изцяло ръчен, затова цената им е много по-висока.

Най-честите форми на керамичните умивалници са:

  • Правоъгълна –  удобна за тесни плотове. Поради удължената форма капацитетът им е запазен.
  • Квадратна – подходяща  за всякакви мебели.
  • Триъгълна или под формата на трапец – използва се при ъглови плотове. Компактни и атрактивни са, но не винаги са функционални.
  • Кръгъла – при тях трябва да се има предвид, че капацитетът ще бъде по-малък от този на квадратните.

– Допълнителни аксесоари – осигуряват удобство и функционалност при експлоатацията на мивката. Например допълнителните страници са удобни за сушене на чинии и белене на зеленчуци. Могат да бъдат като „крило” на умивалника или да бъдат фиксирани на него.  Освен това, могат да бъдат гладки или набраздени.

Друг интересен аксесоар е дъските за рязане, които се поставят в жлебовете на мивката. Те са практични и могат да се движат по каналите за избор на удобно положение. Подходящи за рязане на риба, месо, зеленчуци.

 Съществуват умивалници без аксесоари, с един или два допълнителни елемента.

В заключение можем да кажем, че керамиката е красива, надеждна и служи в продължение на десетилетия. Важно е да се обърне внимание не само на дизайна на модела, но и на техническите му характеристики. По-добре е да изберете доказан производител, които гарантира за качеството и безопасността на своите продукти.   С това ще приключим тази статия. Следете нашия блог, защото скоро ще отговорим на още въпроси за ремонта и довършителните работи.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg