НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Как трябва да почистите комина си?

В днешно време електрическото отполение е най-разпространено в цял свят. Но все още има хора, които предпочитат дървата или екобрикетите. Затова държат тяхната сглобяема къща да има комин.

В тази статия ще Ви споделим какво трябва да знаете, за да почистите правилно комина си. И ще оставим на Вас да прецените кой вид отопление да изберете.

Какви са причините за натрупване на сажди?

Парите по време на готвене.

Количеството на твърдата утайка зависи от това, което се приготвя в пещта. Най-големи проблеми създават изпаренията от печката или скарата. Парата, която е наситена с хранителни частици се издига заедно с дима. Тя постепенно се охлажда и утаява под формата на конденз. Капки от него проникват в порестата повърхност на димоотвода и така се утаяват под формата на сажди.

– Сажди, които се образуват по време на естествената работа на печката или камината.

Количеството на саждите нараства, ако използвате гориво с лошо качество или печката е в неизправност. За да работи пещта правилно, е необходимо да се създаде нормална тяга. Силата на потока зависи от височината на тръбата и температурната разлика вътре и извън помещението.

Това е важно, защото изгарянето е процес, който не може да протече без кислород. Той е един от основните катализатори. Огънят загасва, ако блокирате потока на свеж въздух към него. При недостатъчна височина или малък достъп на кислород, се получава много бавно горене. При такива условия, вместо ярък пламък се получава бавно тлеене с отделяне на голямо количество дим. И в поледствие се образуват сажди, който запушват комина.

Как можете да почистите саждите?

Има да основни начина за почистване на комина от сажди – механичен и химичен.

При механичния се използва специална четка с тежест. Тя се поставя в комина и отлаганията се отстраняват от вътрешните стени. Този метод не е винаги приложим, защото трябва да имате осигурен достъп до комина. Желателно е димоотвода да е прав и без завои и промяна в размера.

Механично почистване се препоръчва при тежки блокажи и, когато почистването не е било извършвано дълго време. Специалистите съветват да се прави веднъж годишно в началото на отоплителния сезон. Причината е, че през лятото е възможно да се е натрупал боклук като клони, листа и дори остатъци от птичи гнезда.

При вторият метод се използва активни реагенти. Те се полагат в пещта за изгаряне. Извлеченият газ омекотява твърдата утайка и част нея преминава в газообразно състояние, а остатъка от полепналите сажди падат на дъното на комина. Химичният метод е подходящ за профилактика, но не може да се справи със запушени комини. С течение на времето саждите се полепват по вътрешната повърхност на комина запълвайки микропукнатините.

Химичното почистване се използва за почистване на канали и, когато с механичния метод не могат да се отстранят смолисти отлагания. В случая е по-лесно да се разтворят с химически активните вещества, съдържащи се в специалните препарати.

Този метод премахва успешно и катранени отлагания. Продуктът първоначално трябва да се изгаря в няколко дни последователно. След определен период интервалът между изгарянето се разрежда. Информацията за схемата на използване е записан на опаковката на всеки продукт.

Обърнете внимание, че химичния метод не е в състояние да се справи с гъсти упорити сажди. Той е по-удобен от механичния и е по-лесен за използване с превантивни цели.

Ние Ви препоръчваме да комбинирате двата метода за оптимален резултат. Първо разтворете твърдите отлагания с химически средства, за да омекнат, а след това ги отстранете механично с четка.

С това ще завършим тази статия. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още интересни факти за сглобяемите къщи.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg