НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Как да поддържате комина си чист?

Много от нашите клиенти се интересуват дали има възможност сглобяемата къща да има комин. Причината е, че все още котлите, печките и камините на твърдо гориво са популярен метод за отопление. Всички те се нуждаят от комин, за да могат да функционират.

За съжаление, коминът с времето се замърсява и това води до по-лошото му функциониране. Основната опасност е наслагването на сажди, което може да причини увреждане на конструкцията или да причини пожар.

В тази статия ще Ви представим прости правила, които ще Ви помогнат да поддържате комина си чист и да предотвратите появата на нагар и сажди.

Какво трябва да знаете за този вид отопление?

Няма значение дали имате печка, котел или камина и дали ще се отоплявате с дърва, въглища или пелети. Този вид отопление води до появата и натрупването на аморфен въглерод (сажди) и катранни отлагания в комина.

Саждите и катранът се отлагат при горене на различни горива. Температурата на запалването им варира от 50-400 ° C, а температурата на горенето им при интензивно подаване на кислород достига 1000 ° C.

В резултат на тези температури, тухленият комин може да се напука, фугите от зидарията да се разрушат и огънят може да се разпространи в жилището. Тук е важно да отбележим, че стоманеният модулен комин е по-устойчив на високи температури. Но понякога може да се струти, ако саждите се запалят. Също така, почти винаги губи устойчивостта си на конденз, което довежда до ръждясване.

Друга особеност на този вид отопление е, че е невъзможно да се ограничи нагряването на комина до 250 ° C и навлизането на искри от пещта до саждите. Следователно, единственият начин за предотвратяване на бедствия е поддръжането на комина чист.

Как да поддържате комина си чист?

Първата стъпка е правилният избор на гориво. Изключително важно е да ползвате само суха дървесина. Времето за сушене на нарязани дърва за огрев е най-малко 3 месеца.

При изгарянето на сухо гориво се отделя малко топлина. Значителна част от въглерода се сублимира и се отлага по стените на комина. Вторичният изгарящ газ в този случай е неефективен, защото димните газове не се запалват поради ниската температура на пещта.

Видът дървесина също влияе върху степента на замърсяване с димни газове. Препоръчително е да изберете смес от бреза и трепетлика.

При избора на пелети е важно те да не излъчват „химически“ миризми. Можете да проверите качеството им като потопите няколко гранули във вода. Те трябва бързо да набъбнат и да станат суспензия. Пелетите трябва да се съхраняват в сухо помещение.

Желателно е да не изгаряте обработвана дървесина, строителни листове и материали на основата на дървесни влакна и дървени стърготини. Сублимацията на боята, формалдехидното лепило и други сложни химически съединения е вредно за околната среда. Тези вещества водят до образуването на постоянни замърсители в комина.

Втората стъпка е редовно почистване на комина.

Ако използвате дървен котел, камина или печка за отопление, поне веднъж годишно трябва да почиствате комина. За предпочитане е да го направите веднага след края на студения сезон.

Можете сами да се справите с тази задача, ако имате условия за това. Много клиенти предпочитат на етапа на изграждане на къщата да се направи люк на покрива или платформа с парапет в близост до върха на комина.

Независимо от условията, с които разполагате, не забрайте предпазния колан.

Припочистванена покрива е добре първо да използвате тежест, с която да съборите големите сажди. След две или три преминавания с това устройство прикачете и четка (може да бъде закупена на строителния пазар), чийто диаметър трябва точно да съответства на диаметъра на комина.

Третата стъпка е използването на химически препарати.

Изкачването на покрива, когато има сняг, е трудно и опасно. Затова Ви препоръчваме да използвате химически препарати за почистване и профилактика. Те се предлагат под формата на прах, гранули или брикети.

Съставът им обикновено е търговска тайна, но почти винаги включва стеарин, урея и меден сулфат. Тези вещества проникват в смолистите отлагания и допринасят за премахването им от стените на комина.

Около средата на зимата и до края на отоплителния сезон е желателно да се добавя препарати поне веднъжс едмично. Разбира се, не бива да забравяте периодично да чистите падналите сажди.

Това са трите правила, които трябва да следвате, ако искате коминът Ви да бъде винаги чист. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още по темата.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg