НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Съвети при изграждане на покрив

Покривът е един от най-важните елементи на всяка сглобяема къща. В повечето случай, хората се фокусират единствено върху най-горния слой, който предпазва вътрешността от атмосферните влияния.

Но независимо от избора на завършващо решение под него има сложна структура, изработена от материяли. Тя се нуждае от защита от различни фактори. Например дървените греди са склонни към гниене и няма да издържат дълго, ако не са защитени от вода.

В тази статия ще Ви споделим на какво трябва да обърнете внимание при изграждането на покрив при сглобяемите къщи.

Парна бариера

Във всяка къща, която се отоплява, основното движение на въздушните потоци е насочено нагоре. Топлият въздух достига до покрива и се охлажда. Точно в този момент, заради водните пари във въздуха се натрупва конденз. Ако не се постави пречка по пътя на водата, гредите на таваните ще подстрадат от образувалата се влага.

Парната бариера е преграда, която позволява да се организира мембрана, която пропуска нагоре въздуха и не позволява да се образува конденз. Тази изолация има 2 слоя. Долният е водоустойчив и позволява преминаването на въздуха и задържа конденза. Горният е от нетъкан полипропиленов плат. Той  абсорбира влагата и я изпарява, когато температурата под покрива се повиши.

Топлоизолация

Слой изолационен материал не е строго казано защита на покрива. Той предпазва къщата от загуба на топлина. Невъзможно е обаче да не го споменем, когато говорим за устройството на покрива.

За топлоизолация най-често се използват леки материали, които са удобни за монтиране. Те включват различни видове каменна вата на рула и плочи, както и екструдирани плочи от пенополистирол.

Напоследък строителите говорят топлоизолация на базата на минерална вата. Според тях тя е по-добрият вариант, защото влакнестите материали имат допълнителни свойства за изолация. Основното предимство на минералната вата е нейната въздухопропускливост. Поради тази характеристика, на повърхността не се натрупва конденз.

Защита от вятър

Покривът предпазва къщата от вредното въздействие на въздушните течения. Вятърът издухва топлината от къщата и може да навреди на самия покрив, отнасяйки леките минерални влакна на изолацията. Това е причината топлоизолацията да изгуби своята дебелина и с течение на времето свойствата ѝ да се влошат.

За да не се случи това, се налага да се използва изолацията с многослойна полиестерна и полипропиленова мембрана. Един от слоевете е по-дебел от останалите и придава здравина на материала. Останалите слоеве образуват преграда между зоната на студения въздух под покрива и вътрешната зона на топъл въздух. Така се намалява загубата на топлина и разходите за отопление.

Преди тази технология да навлезе като практика при изграждането на покриви,  за защита от вятъра се е използвала така наречената черна хартия или картон, импрегниран с битум. Този материал обаче има значителни недостатъци. Той абсорбира вода и с времето изгнива.

Затова специалистите съветват при изграждането на покриви на сглобяеми къщи да се използват съвременни многослойни мембрани. Особеното при него е, че се полага от външната страна на изолацията – отгоре на рамката, използвана за монтаж на топлоизолационни плоскости.

Многослойните мембрани съчетават няколко функции – например защитават едновременно от вода и вятър. Комбинацията от няколко вида защита прави материала по-универсален и позволява използването му не само в покривната конструкция, но и за стени или основи.

Защита от дъжда

Най-надеждната защита срещу дъжд е инсталирането на покрив в съответствие с всички детайли на технологията. Някои покривни материали обаче имат характеристики, които могат да причинят проникване на вода под покрива.

При производството си металните плочки са с форма, която прави листата да изглежда като керемиди. Листът има неравен ръб и поривите на вятъра могат да внесат сняг и дъждовна вода в пролуката между положените листове. Още по-опасен за вътрешните конструкции на покрива е кондензатът. Той се натрупва под листовете на покривното покритие по време на температурните промени.

Хидроизолационните мембрани се използват за защита на изолирани покриви. Това е тънък и лек материал, наподобяващ плат. Те се поставят под покривното покритие отгоре над топлоизолационния слой. На пазара най-разпространени са три вида мембрани.

Първият е дифузни микроперфорирани мембрани. Те абсорбират влагата с микропори. Когато температурата на въздуха се повиши, влагата се изпарява.

Вторият тип е PVC мембрани. Те са направени от пластифициран поливинилхлорид филм, положен върху подсилваща мрежа. PVC филмът е водоустойчив и капки конденз се изхвърлят до място, където може да се събира вода.

Третият тип е мембрани EPDM. Те са мембрани от ново поколение, които са направени от синтетичен каучук с добавяне на полимери. Принципът на работа е същият като този на PVC, но има допълнителни предимства.

Често в състава им се добавят вещества за производството на филми, които придават на материала допълнителни защитни свойства. Например огнезащитни вещества, които предотвратяват пожар. Благодарение на своите свойства, мембраните EPDM не губят своята еластичност при студено време.

Защита от шума

За ефективна звукоизолация се използва звукоизолационна мембрана. Тънкият филм е направен от полимер каучук с добавяне на естествени звукопоглъщащи материали като влакна от определени видове минерали. Гуменият слой прави мембраната гъвкава и улеснява монтажа.Звукоизолационната мембрана се поставя над хидроизолацията.

Поради високата цена на специализирани материали при монтажа на покрива, ролята на звукоизолационния слой често се поема от други материали. Например елементи от влакнеста изолация като базалтова вата имат високи акустични свойства.

На някой видове покриви може да се инсталира и допълнителна защита като метални керемиди с добавена звукопоглъщаща смес.

Защита на покрива срещу сняг и обледеняване

При избора на правилното покритие за покрива на сглобяемата къща, снегът го покрива равномерно и не се топи, докато температурата на външния въздух не се повиши над нулата. Обърнете внимание, че снегът е естествена изолация и не трябва да се отстранява от покрива.

Съществува вариант той да се натрупва неравномерно, да се топи и на повърхността да се появяват ледени полети. В този случай е допусната грешка по време на монтажа на топлоизолационния слой.

Ако покривът е добре изолиран и няма пропуски в изолацията, повърхностната температура на покривния материал съответства на температурата на въздуха. В резултат на това с негът на покрива не се топи.

Съществуват решения за защита на покрива срещу сняг и обледеняване като инсталирането на отоплителни кабели. Разходите за инсталирането на такъв кабел на цялата повърхност на покрива ще надхвърлят тези за подсилване и дори напълно заместване на топлоизолационния слой.

Не забравяйте, че ще трябва да плащате редовно за електроенергията, изразходвана за отопление на покрива. Следователно нагревателните кабели са отлично решение за борба с обледяватено, но допълнителната изолация е най-добрият инструмент.

Надяваме се нашите съвети за изграждането на покрив на сглобяемите къщи да са Ви били полезни. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви дадем нови полезни съвети.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg