НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Как да премахнем пън от двора?

Рано или късно в почти всеки двор се появява проблема с премахването на пън. Дори и първоначално да не е имало дървета за премахване, след време със сигурност ще се появят. Стареенето и болестите на овощните дървета, промяна в изгледа на двора или още много други причини могат да доведат до необходимостта от премахването на поне един пън.

Най -лесният начин за решаване на проблема с премахването на големи и малки пънове е по време на разработката на ландшафтният дизайн. В случай, че двора е тепърва се изгражда, то оптималното решение е да се използва механизация. С нейна помощ дворът за няколко часа ще се почисти. Но ако планираме само частична промяна, то този вариант не винаги е удачен.

Ръчно изкореняване. Това е метод изискващ повече усилия. За начало изкопайте дупка около коренището. Важно е да се изкопаят всички корени около пъна. Възможно е изкопаването да се подпомогне с водна струя, която да отмие почвата около корените. Корените често са оплетени и много твърди. Но е наложително да ги отрежете, в противен случай  издърпването може да се усложни и дори да засегне съседни части в двора.

Използване на огън. Много прост, но доста опасен начин. Трябва да се използва с особена бдителност. На първо място, останките от дървото трябва да бъдат отстранени, да сме сигурни, че в близост сгради, огради, подземни и въздушни комуникации. Не трябва да се използва върху торфени почви. Много е трудно, почти невъзможно да се потуши подземен пожар. Изгарянето се извършва при спокойно сухо време. Всички запалими предмети се отстраняват на безопасно разстояние и не забравяйте да подготвите водоснабдяване в случай, че ситуацията излезе извън контрол. Започнете с пробиване на два канала в пъна пробийте до максималната възможна дълбочина. Едната се спуска строго вертикално, а втората се прави под ъгъл спрямо първата. В първата ще се запали огън, а през втората ще влиза въздухът, необходим за горенето. При големи пънове е препоръчително да се пробият няколко дупки за въздух. Това ще ускори изгарянето.

Химическо премахване. Същността на метода е разлагането на кореновите остатъци с помощта на химикали. Това е ефективен, но по -бавен начин да се отървете от корените на дърветата. За унищожаване се използват различни решения, но методът на тяхното приложение е приблизително еднакъв. Като начало пробийте възможно най -много дълбоки дупки в пъна. Това се прави най -добре през есента, две до четири седмици преди първата слана. Преди студеното време химикалът ще има време да проникне в най -отдалечените коренови процеси и ще ги унищожи през цялата зима. Най -често използваното решение е карбамид. Това е добре познат тор, който разлага дървесината в големи количества. Гранулите се набиват плътно в отворите, заливат се с вода, покриват се със стърготини и се покриват. След няколко месеца дървесината ще омекне, и ще бъде лесно да я премахнете.

Мулчиране. Същността на техниката е, че мулчиращият слой блокира достъпа на въздух до среза на ствола. Без кислород корените умират бавно. Вярно е, че отнема много време. Мулчирането е по -подходящо за унищожаване на малки пънове. Например, може да бъде добро решение да се отървете от корените на череша или слива. Ствола на дървото се изрязан на нивото на земята или малко по -високо. Останалият пън се покрива с плътен слой мулч с дебелина 20-25 см. Всяка органична материя е подходяща за използване като мулч нарязана трева, листа или растителни остатъци. При този метод коренищата ще се разграждат в продължение на няколко години. През цялото това време ще трябва да се добавя органична материя, тъй като нейният слой се компостира и намалява.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg