НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Съвети за поддръжка на басейн

Имате басейн в двора си, но се сещате за него само през летния сезон? Замисляли ли сте се как трябва да го поддържате?

Истината е, че за повечето хора поддръжката на басейна приключва с редовната смяна на водата. Те често пренебрегват механичното почистване и дезинфекция. Ако не ги правите, в басейна започват да се развиват бактерии и други микроорганизми. Те не могат да се видят с просто око, но много бързо се размножават под слънцето.  И така, водата може да е бистра и да изглежда чиста, а всъщност рискувате здравето си, влизайки в басейна.

Чудите се какво пропускате? Останете с нас до края, защото в тази статия ще Ви дадем няколко важни съвета за поддръжката на басейн.

Първо е важно да знаете какви са методите за почистване:

Филтрация – в зависимост от големината на басейна могат да се използват различни методи за филтриране на водата. За малък надуваем басейн може да се използват  плуващи в басейна филтри за улавяне на листа и други замърсители.

Механично – басейнът трябва периодично да се изпразва, а страните и дъното да се почистват. По тях се заселват бактерии и микроби. За голям басейн е подходящо да се използват специални четки или почистващ робот.

Дезинфекция – за целта се използват специални средства, които дезинфекцират водата.

Много хора използват хлор за дезинфекция, защото убива водорасли, микроби и бактерии. Недостатък на този препарат е, че мирише лошо и често причинява алергична реакция. Водата от такъв басейн става вредна за  околната среда.

Затова специалистите препоръчват да се използват дезинфектанти, съдържащи бром. Те са по-скъпи от тези, които съдържат хлор, но миришат по-малко и не са толкова вредни за кожата.

Най-безопасни са дезинфектантите на базата на кислород. Има и продукти, които комбинират бром и органични киселини. Но те обикновено се използват за силно замърсени басейни.

Ултравиолетовите лампи и озонаторите също могат да помогнат за пречистването на водата.

Какво друго трябва да знаете за почистването на басейн?

Често собствениците на басейна се притесняват, че добавят прекалено много или малко препарати във водата. Някои предпочитат да се подсигурят, което е една от най-често срещаните грешки.

В първия случай водата може да раздразни кожата и лигавиците, защото количеството на препаратите е прекалено голямо. Във втория,  бактериите ще продължат да се размножават.

Затова ние Ви съветваме преди да използвате препарат да прочетете инструкциите за употреба и  да изчислете неговото количество въз основа  обема на басейна.

За по-голям басейн е препоръчително да се използва дозатор. Това може да е поплавък, който се пълни с препаратите, които постепенно се разтварят във водата. Има и електронни системи, които сами измерват степента на замърсяване и необходимите препарати.

Важно е и често да проверявайте нивото на pH във водата.

Повишеното или намаленото ниво на киселинност се отразява негативно на човешкото здраве. Струва си да закупите незабавни тестове за киселинност. Трябва да следите рН-то да е в рамките на  7 – 7.4. Ако има отклонение, можете да го коригирате със специални препарати за увеличаване или намаляване на киселинността.

Разположение на басейна.

Изглежда логично да поставите басейн под короната на дърво. На сянка няма да стане твърде горещо, водата ще остане хладна и бактериите ще растат по-бавно в нея.

На пръв поглед всичко може да Ви изглежда перфектно. Но при такова разположение на басейна ще трябва постоянно да  почиствате листа, клонки и паднали насекоми.

По-добрият вариант е да поставите басейна, така че възможно най-малко замърсявания да достигнат до водата. Подходящо е място до къща или ограда, защото те също осигуряват сянка. Другият вариант е закупите чадър за слънце на открито. Това са накланящи се модели, които регулират сянката. Това  са съветите на специалистите за поддръжка на басейн. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим с полезните съвети.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg