НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Съвети за отпушване на канали

Представя ме Ви информация за това какво представляват запушванията на канализационните тръби и най-добрите начини, които ще помогнат за тяхното отстраняване.

Видове запушвания:

  • Механичните запушвания са резултат от мащабно изхвърляне на отпадъци в канализацията;
  • Технологичните са свързани с износване на тръбите или грешки при монтажа на водоснабдителната система;
  • Експлоатационните възникват при ежедневна употреба: например, когато канализацията е запушена с утайки, сапунени отлагания или мръсотия.

Видът на запушването зависи от условията и интензивността на канализацията – промишлените и жилищните се различават не само по експлоатация, но и по структурата си.

Вероятността за проблем също зависи от материала, от който е сглобена водопроводната система. Например за чугунени тръби има по-голям шанс за технологично запушване. Това се случва, когато се образува шлака от чугуна и падне от вътрешната на тръбата и се затлачи в тръбите.

Методи за почистване. Има два метода за почистване: механичен и химически. Механичното почистване включва използването на бутала, промивни машини, водопроводни кабели със специализирана дюза. Магазините обикновено имат къси и дълги водопроводни кабели с приставка за четка или кука.

Химически. Средствата се различават по вида на опаковката и вида на активната съставка. Според консистенцията си те са течни и гелообразни, а според вида на активното вещество са базирани на киселини и основи. Когато почиствате пластмасови тръби, е важно да следвате препоръките на производителя за употреба, в противен случай  тръбите може да се наранят. Алкалните продукти са по-меки и е по-добре да ги използвате за почистване на пластмасови тръби.

Гранулираните насипни твърди вещества са по-безопасни от течните. Те не се пръскат или изпаряват, когато запълват дренажния отвор. Предлага се в малки опаковки, които могат да се използват наведнъж, без да се налага да се съхраняват остатъци от препарата. Гранулираните продукти се справят с проблема дори при почти пълно запушване на канализацията. Течните и гелообразните продукти са по-лесни за използване. Те се разпространяват по-добре по цялата дължина на тръбата, което е удобно, когато тръбите са дълги. Независимо от избраният препарат, трябва да използвате личните предпазни средства.

Механични. Преди да използвате химически препарати за почистване е желателно да опитате да почистите по механичен път. При използване на бутало не се опитвайте да изсмучете запушването с въздух. Напълнете тръбата с вода, изплакнете дренажния отвор, поставете купата на буталото отгоре и след това я натиснете рязко. Водната тапа ще изтласка мръсотията навън. Ако след първия път няма резултат, можете да повторите процедурата няколко пъти. За по-мощни запушвания, с които буталото не може да се справи, се използват водопроводни кабели, който са оборудвани с различни приставки. Дългият стоманен кабел може да почисти цялата дължина на тръбата. Също така е за предпочитане да се използва кабел и бутало в жилища със септична яма , тъй като при използване на активни химикали в септичната яма може да доведе до нейното не правилно функциониране. За да избегнете проблемите връзвани със запушване на канализационните тръби е желателно да извършвате превантивно почистване на тръбите веднъж на няколко месеца, в зависимост от експлоатацията. Ако се съмнявате от формиращо се запушване, може да използвате превантивно и химически препарати. Не трябва обаче да прекалявате при употребата на химикали, това може да повлияе на експлоатационния живот на пластмасовите тръби.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg