НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Каква е разликата между сглобяемите къщи и монолитното строителство?

Несъмнено сглобяемите къщи добиха голяма популярност в България през последните години. В тяхната основа стои дървото – един от най-използваните материали през строителството не само днес, но и в миналото. То не само се отличава със своите превъзходни качества, но и за много специалисти е по-добър вариант от материалите, използвани в монолитното строителство.

Разбира се, всичко това може да Ви звучи съмнително. Затова е важно преди да изберете своя нов дом да помислите не само за дизайна на къщата, а и да обмислите важни фактори като – времето на строеж, издръжливостта, качеството на материалите и енергийната ефективност. 

За да Ви улесним, в тази статия ще сравним традиционното строителство и сглобяемите къщи. Ще разгледаме техните основни предимства, недостатъци и особености. 

Нека да започнем с монолитното строителство. 

Каква е разликата между сглобяемите къщи и монолитното строителство?

Предизвикваме Ви да излезете навън и да се огледате. Какво Виждате? Сигурно сте заобиколени от големи и високи жилищни и офис сгради или някъде около Вас има поне един строеж на сграда. Вгледайте се внимателно в работата на строителите. 

Повечето хора асоциират монолитните конструкции с едно масивно парче бетон. Но терминът „монолитен” може да се отнася за всеки тип конструкция, която използва едно непрекъснато парче материал. С други думи, монолитните сгради са направени от материали, които са свързани заедно и образуват едно цяло. 

Примери за това са постройките, на които стените и основите са излети от бетон или са направени от тухли. Особеност е, че цялата сграда се изгражда като едно цяло тяло БЕЗ да използва готови елементи. 

Какви са предимствата на монолитното строителство? 

 • Високо качество на постройката  – в България всички сгради са съобразени с изискванията на българското и европейско законодателство. Те налагат строги правила за качество на строителството. 
 • Конструкцията има голяма здравина и издръжливост – заради технологията на строителството и използваните материали, монолитните сгради могат да издържат на големи натоварвания. Ако са изградени според изискванията за качество, те не са податливи на природни бедствия като земетресения и ураганни ветрове. 

Какви са недостатъците на монолитните сгради? 

 • Голяма инвестиция за строеж и закупуване на жилищенарастващата инфлация и световната криза, повиши допълнително цените на материалите, използвани в строителството. 
 • По-малка жилищна площ за сметка на общите частипри новото строителство в квадратурата на апартаментите влизат зида, стените и общите части. По този начин получавате по-малка квадратура от реално обявявената.
 • Дълги срокове на строеж и въвеждане в експлоатация на сградата – в зависимост от мащаба на проекта, строителството зависи от наличните материали, метеорологичните условия и други фактори като издаване на разрешителни и налична техника.
 • Мокри процеси – които допълнително забавят времето на строителство.
 • Голям обем изкопни работи – големината на сградата налага да има здрави и солидни основи. 
 • Ако има грешки при проектирането и строежа, може да повлияе на безопасността на цялата сграда. 
 • В зависимост от наличната изолация и качество на строителството, може да се появи влага и да се образува мухъл.

Какво представляват сглобяемите къщи?

аква е разликата между сглобяемите къщи и монолитното строителство?

Дървените сглобяемите къщи са прекрасна алтернатива на монолитното строителство. Те се строят на принципа на редово-гредова конструкция, а не с готови панели. Това означава, че се нуждаете единствено от подходящ парцел и фирма, на която да се доверите за изграждането им.

Какви са предимствата на сглобяемите къщи?

 • Висока земетръсна устойчивост – строежът на сглобяеми къщи е позволен дори в райони и терени, където не е възможно да се построи монолитна сграда. Това се дължи на еластичността и здравината на дървото. То може да понася големи натоварвания и след това да се възвърне в първоначалното си положение. 
 • Екологичност – всички материали използвани за строежа са устойчиви и екологични във всички аспекти.
 • По-бързо изграждане – в зависимост от проекта, след подписване на договора, къщата може да е готова в рамките на няколко месеца. 
 • Енергийно ефективни – притежават по-добра топло и шумоизолация от стандартните сгради. 
 • Не се образува конденз и мухъл – дървото е дишащ материал, който абсорбира влажността в къщата. При спадането на влажността, то започна да я отдава обратно и така се постига оптимален баланс. 
 • Възможност за изграждне на различни архитектурни решения. 
 • По-голяма използваема част – стените са по-тънки и няма общи части.
 • Изгодни цени на строителство – липсват мокри процеси и се използват по-малко материали в сравнение с традиционните къщи. 

Какви са техните недостатъци? 

 • Въпреки уникалните си качества, дървото е и материал, който може да бъде засегнат от вредители. По тази причина, трябва да се поддържа правилно и да се проверява редовно за наличието на насекоми като термити и дървояди. 
 • Периодично следене  състоянието на дървото и проверка за загниване или наличие на течове.
 • Висока пожароопасност. 

Надяваме се тази информация да Ви е полезна и да направите информирано решение за новия си дом. Не се колебайте да се доверите на екипа на сглобяеми къщи Грудеви. 

Свържете се с нас на телефон: 0899 51 32 91 и ние ще Ви предложим БЕЗПЛАТНА професионална консултация.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg