НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Пречиствателна станция за жилище

В днешно време все повече хора бягат от шума на големия град и откриват своя мечтан дом във вилните зони и селата. Затова и много от нашите проекти на сглобяеми къщи са именно в отдалечени населени места.

Освен с красивата си природа, те се отличават и с липсата на централна канализация. Това принуждава собствениците да използват автономни канализационни системи. И това далеч не е най-лошото решение.

В тази статия ще обърнем внимание на това, какво трябва да знаете за канализационната система, ако планувате да живеете в сглобяема къща в отдалечен район.

Както сами можете да се досетите, пречиствателната система има своите предимства и недостатъци. Тази система притежава издръжливост, непретенциозност в поддръжката и осигурява екологична чистота. Като слабост можем да посочим сложността на инсталирането на автономна канализационна система. Съответно, основният недостатък на такива системи, е високата цена на оборудването.

Какво друго трябва да знаете за пречиствателната система?

Функционалната основа на повечето такива системи се основава на принципа на работа на конвенционална ямка, но със значителни подобрения и иновации. Това са септични ями под формата на камери с няколко функционални единици. Предназначението и количеството им могат да варират в зависимост от вида и модела на конструкцията.

Например, принципът на работа на канализационна система включва осигуряване на събирането, почистването и утаяването на входящите отпадни води. Почистването е фундаменталната разлика дори от прости септични изгребни ями.

Такива канализации се наричат автономни, защото не изискват редовно изпомпване на отпадъци. Това е допълнителен плюс, защото няма нужда често да търсите специалисти, които да изпразнят ямата. Вместо това можете да се възползвате от тяхната помощ 1-2 пъти на няколко години.

По правило в процеса на утаяване протичат процеси на аеробно разграждане. Това прави продуктите от утайката безвредни от гледна точка на екологична и санитарна безопасност за околната среда.

Типична автономната пречиствателна система е запечатан резервоар, изработен от здрава пластмаса с няколко секции. Вътре обикновено се поставят специални биологични продукти наречени аеробни бактерии.

Различните секции са проектирани за различни технологични операции за почистване, включително груба филтрация, ферментация, избистряне, последваща обработка и др. Всички камери са затворени в един монолитен блок. Конфигурацията на секциите може да бъде променена, което се прави при поставянето на пречиствател. Например в автономните канализации с възможност за по-нататъшно изпомпване на пречистената вода.

Обикновено отвеждането на водата става от пластмасови тръби, свързани към финалната секция. В някои случаи се вгражда и дренажна помпа, което увеличава работата на септичната яма.

Благодарение на ново поколение септични ями се осигурява 100% разлагане на постъпващите отпадни продукти, като същевременно остават използваеми рециклирани ресурси.

Високоточната биологична обработка в този случай се постига чрез няколко етапа на филтрация, утаяване и аериране с фини мехурчета. Аеробните бактерии, които увеличават разлагането на органични отпадъци, също участват.

В резултат на преминаване на всички споменати етапи и процедури отпадъците се преработват до вода и тор. Следователно в разширена версия инсталирането на автономна канализационна система от този тип включва не само инсталирането на основното оборудване с филтри, а и техническата организация на възможността за автоматично изпомпване на пречистената вода.

Как протича процеса по инсталиране на  пречиствателната система във Вашата сглобяема къща ?

Първоначално се подготвя проект, според който ще се извършват инсталационни дейности. Като минимум характеристиките на септичната яма трябва да се изчисляват по отношение на обема, вида на почистването и допълнителните функции.

Обикновено изчислението се извършва чрез свързване към разклонителни комуникации с помощта на тръби с диаметър от 50 до 110 мм. Освен това, стандартната инсталация на автономна канализация може да се извърши в следната последователност:

  • Изкопни работи – прави се изкоп за поставяне на септичната яма и тръби от сглобяемата къща. Дълбочината на ямата за потапяне на конструкцията не трябва да надвишава 3 метра. Трябва да се вземе предвид фактът, че в горната част ще бъде оставено място за пълнене и бетониране на инсталацията;
  • Поставяне на септична яма – съвременните дизайни са доста леки, така че можете да извършите поставянето и запълване на луфта в изкопа да се извършат от двама човека;
  • Монтаж на тръби – с  помощта на специални входно изходни тръби се изгражда водопровод за отвеждане на отпадните води от жилището;
  • Подготовка за експлоатация – септичната яма се пълни с чиста вода, след което се проверява нивото на биологичните продукти. След това можете да включите помпата за работа.

Това са някой от основните неща, на които трябва да обърнете внимание при избора на автономна пречиствателна система за Вашата сглобяема къща. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още интересни факти за сглобяемите къщи.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg