НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Съвети на строителя: Основи

Изграждане на фундамент е изключително важен етап в изграждането на една сглобяема къща. Това е грабнакът на нейното качество, надеждността и от стабилността му зависи цялата къща.

Основи за „леки“ конструкции

Под „леките“ конструкции е възможно да се издигнат фундаменти с колони или такива, които са с плитки дълбочини.

Първо се изграждат основи чрез така наречените ивични фундаменти, които са с предварително изчислени размери. Най-общо това са желязо-бетонни колони изградени в земята, в основата, на които има „възглавница“ от инертни материали. Тази методика е подходяща за използване при изграждане на ниски конструкции върху здрави почви. В противен случай се препоръчва удължаване на ивичестият фундамент прекалено много, за да е икономически рентабилно за изграждане в масовия случай.

Друга препоръка за заздравяване на слабата почва е да се направи уплътняване с претоварващ натиск /тежка тръмбовка или вертикални дренажи/. Методите се прилагат при слаби водонаситени почви. В страната такива почви има основно в близост до големите реки и Черноморието.

Методът на уплътняване с претоварващ натиск /тежка тръмбовка/ представлява механично въздействие върху почвения слой чрез механичен натиск, който да спомогне за втвърдяването на земната маса.

Конвенционалното използване на вертикални дренажи представлява пясъчни дренажи с подходящ размер след което се засипват с претоварващ насип. Уплътняването на почвата трябва да се направи преди извършването на всякакви други строителни дейности.

Фундаментна плоча е другият най-разпространен метод за изграждане на основи. При неравномерно компресиращи се почви, се препоръчва да се използва плоча за основата. Монолитна стоманобетонна плоча, разположена по цялата площ на сградата (плюс технологични оширения за достъп до 400-500мм) може да изпълнява и функцията на основа за подовата настилка. Изграждането на фундаментни плочи при сложни хидрогеоложки условия се предхожда от внимателна подготовка на основата, като се използва възглавница от тръмбовани инертни материали. Също така е силно препоръчително използването на специална хидро и топлоизолация за основата.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg