НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Съвети на строителя: покриви

Покрив от ламарина или студено валцована стомана

Поцинкованата ламарина е един от евтините и бързи начини за изграждане на покрив. Сравнително евтин и бърз за използване, той позволява изработването на покрива в почти всяка геометрична форма.

Металните листи се монтират чрез шевове, които свързват отделните елементи чрез създаването на кантове. Основно кантовете биват единични и двойни. Най-здрав и водонепропусклив е двойният.

Препоръчителният наклон на покрива с използването на намалена технология е повече от 14 °. При по-малки склонове е задължително да имате солидна основа и да се използва двоен кант със силиконов уплътнител.

Днес традиционната технология за изграждане на този вид покриви от отделни листове (с помощта на специални чукове) се заменя с нова технология, използваща електрически инструмент, което подобрява качеството на шевовете и значително увеличава живота на покриваните елементи.

Гъвкави керемиди

Гъвкавите керемиди са по-известни като битумни керемиди. Те представляват малък плосък лист с декоративно оформен външен край обикновено един лист имитира 3-4 керимиди. Основата му е фибростъкло, което е импрегнирано и покрито със специален покривен битум. След това на едната страна се полага самозалепващ слой битумно-полимерна маса, която е покрита с лесно отстраняващ се защитен филм, а от друга – слой от посипка, която дава на материала желания цвят и нюанс, който допълнително се навива. Най-често това е базалтов гранулат или шисти. На последния етап от производството получената керемида се нарязва на плочки с определени форми и размери.

По време на монтажа всяка керемида се захваща към основата на покрива със специални пирони. Под влиянието на слънчевата светлина и топлина отделните плочки се слепват една за друга, в резултат на което се образува цяла, абсолютно херметична покривна покривка.

Формата на тези керeмиди определя ценовия им клас и съответно качеството им. Най-ниският клас и най-евтиният естествено са триъгълни, квадратни и бобровата опашка. Те имат малка залепяща ивица. Следвани от керемиди с формата на пчелна пита. На гърба си те са изцяло намазани със залепващ слой, което пречи да се отлепят и да щръкне някое перо. Те са оптимален вариант на съотношение качество цена. Най-скъпи са единствено с форма на малки и големи разбъркани правоъгълници, като едно от основните им предимства е възможният им монтаж при отрицателни температури.

В зависимост от желанието за изработване на покрива могат да се използват различни видове битомни керемиди. Препоръчват се за монтаж в границите между 18 градуса до 80 градуса на наклона на ската, но съществуват технически решения за по-екстремни наклони. Това е най-масовият вариант на керемиди използван в строителството на сглобяеми къщи.

Керамични керемиди

Те се различават не само по цвят, но и по формата. В нашите климатични условия е по-добре да се използва вълнообразна форма керемиди.

Оптималният ъгъл на покривния наклон на керамичните плочки е 20-60 °. Но при определени технологични решения е възможно да се изгради покрив с наклон дори десет градуса, но това е крайно необичайно и значително по-скъпо за изпълнение от колкото изграждането на такъв скат с гъвкави керемиди. Друг фактор, който оказва влияние при изграждане на покрив с керамични керемиди, е високото тегло на такъв покрив. За разлика от използването на ламаринени листове (които са възможно най-леки, но и с най- слаба изолация) или гъвкавите (битомни) керемиди, които са средно около девет килограма на квадратен метър, то керамичните керемиди са с тегло средно около четиридесет килограма. Високото тегло на този вид покривни конструкции е свързан и с относително високата цена за изграждането му и ограниченията от гледна точка на техническо изпълнение.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg