НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Съвети при избор на отопление на къща

 

Съвети при избор на отопление на къща

Добрата отоплителна система е от съществено значение за превръщането на Вашата сглобяема къща в по-топло и приветливо място през студените месеци. В тази статия ще Ви дадем няколко важни съвета как да изберете правилния вид отопление за Вашата сглобяема къща.

Обикновено изборът на отопление за сглобяемите къщи е между електричество и твърдо гориво. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. За да можете да вземете информирано решение, ще Ви запознаем и с двете системи за отопление.

Електрическото отопление има много предимство. На първо място – то е удобно и лесно за използване. Предлага лесен монтаж на конвектори и системи за подово отопление. Не е необходимо да се полагат комуникации в пода и стените. Недостатъкът на електрическото отопление е високите сметки за ток.

За отоплението на твърдо гориво е желателно изграждането на котелно помещение и свързването на система за отопление на вода към нея. Оборудването на тази система струва повече от инсталирането на климатици, конвектори и подово отопление. Но такава инвестиция бързо ще се изплати, заради ниските експлоатационни разходи.

Какво трябва да знаете при избор на отопление за сглобяемите къщи?

Можете сами да изберете необходимия брой радиатори за всяка стая. Техният брой се изчислява на база нормите на площта на стаите. Ако таваните са по-високи от 2.5 метра, изчислете добавената височина като процент и след това коригирайте изчислението.

Ако искате да избегнете инсталирането на допълнителен радиатор, изберете по-мощни модели.

Този метод е подходящ за стандартни помещения, които нямат неправилна форма и колони. В този случай, радиаторите могат да бъдат с необходимата дължина и да бъдат монтирани на подходящи места. Но понякога сглобяемите къщи имат различни архитектурни елементи. Затова големите радиатори не се подходящи за инсталиране в тях.

Когато инсталирате радиатори в сглобяемите къщи трябва да се спазват определени насоки за поставянето им:

– Разстоянието от перваза на прозореца до радиатора трябва да бъде най-малко 10 см.

– Между стената и пода трябва да се остави празнина от поне 3/4 от дебелината на радиатора.

– Между пода и най-ниската част на радиатора трябва да има между 8 до 14 см. Ако това разстояние е повече от 15 см, разликата в температурата в пода и останалата част от помещението ще бъде твърде забележима.

Често след инсталирането на отоплителната система се оказва, че няма достатъчно мощност. Обикновено причината е в неправилните изчисления и води до разлика в необходимата енергия за отопление на сглобяемите къщи. За да се избере правилната мощност, трябва да се отчетат правилно топлините загуби.

Измерванията на топлинните загуби се извършват на етапа на проектиране на отоплителната система. По време на измерванията специалист изследва къщата с топловизьор, за да идентифицира топлинните мостове и възможни места за топлинна загуба.

Често се появяват студени мостове във връзките между частите на къщата. Структурен елемент, направен от материал с по-висока топлопроводимост, също може да се превърне в студен мост. Например стоманобетонна армировка, положена над прозоречен отвор в тухлена стена.

Някои от установените недостатъци могат да бъдат отстранени по различни начини. Сред най-известните са: изолация на фуги между плочи с помощта на полиуретанова пяна и създаване на по-плътен външен слой на топлоизолация на местата на елементи с повишен топлопренос.

С това ще завършим тази статия. Надяваме са да сме Ви били полезни и да сте научили нещо ново за отоплението на сглобяемите къщи.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg