НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Съвети за компостиране в двора

Дворът е важна част от всяка сглобяема къща. Неговото оформление може да затрудни много собственици, когато за първи път се захващат с тази задача. В днешно време, освен декорацията и оформлението на двора, много хора се интересуват и от опазването на природата. Затова търсят начини как да разграждат органичните отпадъци, останали от домакинството им.

Ако и Вие се интересувате от намаляване на органичните боклуци, тази статия е точно за Вас! Внея нашите специалисти ще Ви насочат как правилно да го компостирате.

Защо мястото е много важно за поставянето на компост?

Както се досещате, първата стъпка за използването на компост е изборът на място, на което ще бъде поставен. Най-доброто място е в далечния край на градината. Желателно е да има частична сянка, защото слънчевите лъчи забавят значително разлагането.

В близост НЕ трябва да има дървета, особено големи. Тяхната коренова система бързо намира източник на енергия и се обръща към нея. В резултат на това, когато субстратът е готов, корените просто ще „изсмучат” повечето от полезните елементи.

Избраното от Вас място трябва да бъде защитено и от силни ветрове. При интензивно течение, температурата намалява и забавя процесите на разлагане.

В идеалния вариант, до конструкцията трябва да има достатъчно свободно пространство, за да поставите градинска количка. Това ще Ви улесни притоварене и превозване на готовия продукт до желаното място.

Друга особеност е, че съдържанието на компоста не трябва да изсъхва. Желателно е мястото да бъде съобразено с необходимостта му от поливане.

Най-лесният вариант е да изградите яма или компостна купчина. При тях суровините се полагат директно на земята или в предварително изкопан окоп. За да не изсъхнат, се покриват със слама или суха трева.

 Какво трябва да знаете за компостите?

На пазара можете да откриете различни фабрично произведени компостери. Те са от термично изолирани пластмасови контейнери с няколко отделения и вентилационна система. При тях процесът на разлагане не спира дори през зимата, ако няма много ниски температури.

Разбира се, не всеки може да си позволи да закупи такъв компостер. Затова вариант е да приготвите субстрата в домашно кошче за компост, направено от дъски или мрежеста мрежа. Тази структура е необходима, за да се осигури свободната циркулация на въздуха. Предната стена обикновено е подвижна. Нашите опитни градинари съветват да се раздели компоста на две или три отделения като полагате суровините в тях в различно време.

Съвети за компостиране в двора

При поставянето на суровини в компостера няма значение дали той е яма или кутия. Материалите трябва да са разделени равномерно, за да се поддържат постоянна влажност и температура. Колкото по-голям е обемът ипо-плътно е поставен, толкова по-бързо става съзряването.

Ако заложите на яма, оптималните й размери са 2х1.6 метра и дълбочина около 1 метър. Ако предпочетете конструкция, тя не трябва да е много голяма, защото се забавя съзряването. Препоръчителните размери са 100 х 100 см за основата и не повече от 120 см височина.

Какво трябва да знаете за компостните ями?

Първата стъпка при тях е изкопа – това е основата и е задължително да има дренаж. Обикновено това са тънки клонки от дърва или храсти. Те са необходими, за да може течността, която се образува по време на ферментацията да не се застоява в масата, а да се стича надолу.

След това се полага първият слой. Най-добрият вариант е да имаме запазена узряла смес, защото в нея са останали полезните микроорганизми, които бързо ще се разпространят в новите пластове. При липсата на такъв материал, в първия слой се полага с кафява маса, след това зелена, размесена с почва или оборски тор. Подредете суровината плътно и леко го подправете.

Препоръчително е да смилате материала, защото големи парчета трудно се разграждат. Можете да ги премахнете, като използвате едро сито.

За процеса на ферментация е необходима около 45-70% влага. По отношение на съдържанието на влага, масата трябва да прилича на изцедена гъба. Изсушеният материал се полива, мокрият се изсушава.

Нормалната температура е в границите от 28 до 35°С, ако надвишава 60°С микроорганизмите умират. Прекомерното нагряване се отстранява чрез разместване на съдържанието.

За да бъде разграждането равномерно и да насити масата с кислород трябва редовно се разбърква компостираният материал. Използвайте лопата или вила, за да размесите материала, премествайки горните слоеве надолу. Това се прави поне веднъж на всеки 10-14 дни. Тази процедура не трябва да се пренебрегва. Колкото по-често се смесва масата, толкова по-бързо и по-добре узрява.

С това ще завършим тази статия. Не пропускайте да се свържете с екипа на Грудеви, ако се нуждаете от професионален съвет относно изграждането на Вашия нов дом. Потърсете ни на телефон: 0899 51 32 91.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg