НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Специфика при изграждането на комин

Димоотводите за камина могат да бъдат свързани към съществуващ комин, но в този случай изборът на мощността на пещта е продиктуван от площта на напречното сечение на комина. Общите изисквания за комини позволяват използването на комини от стоманени тръби с двойна стена с топлоизолация от негорим материал (при температура на отработените газове, които не надвишават 500° C), както и за инсталиране на дефлектори и други дюзи на комините, ако тези устройства не възпрепятстват свободния поток на дим.

При изграждането на комина трябва да се спазват няколко отстояния. Височината на комини трябва да бъде най-малко 5 м. Височината на частите извисяващи се над покрива трябва да е най-малко 0,5 м и не повече от 1,5м по далеко от билото на покрива. Изграждането трябва да е с височина от 1,5 до 3 м спрямо билото.

Допуска се наклон на въздухопровода под ъгъл до 30° спрямо вертикала на разстояние не по-голямо от 1 м. Комините на сгради с покриви, направени от горими материали, трябва да бъдат оборудвани с метални искроуловители с отвори не повече от 5г 5 мм. Разстоянието от външните повърхности на тухлени или бетонни комини до ребрата, летвите и другите части на покрива, направени от горими материали, трябва да бъде най-малко 100 мм; от керамични тръби без изолация – 250 мм, с изолация – 130 мм. Що се отнася до стените и подовите елементи от горими материали, тук разстоянието от вътрешната стена на димния канал се нормализира: 500 мм до незащитени конструкции и 120 мм до защитени.

Лошата тяга обикновено възниква поради грешки в дизайна на комина. Желанието да се обясни с неблагоприятните метеорологични условия (разлики в атмосферното налягане и температурата на въздуха) е необосновано, тъй като с компетентно решение тези фактори също се вземат предвид.

Причини за намалената тяга най-често са:

  • Недостатъчната височина на комина като цяло или тази част от него, която се издига над покрива.
  • Неправилно избрано напречно сечение на канала: твърде тясната тръба не може да осигури изхода на цялата маса от генерирани газове; твърде широкото се затопля по-лошо, в него са възможни вихри на потока на газ, а студеният уличен въздух може да образува обратни потоци.
  • Лоша изолация на тръбите.
  • Невертикалните секции са твърде дълги, особено в горната част на комина.
  • Липса на въздух за изгаряне в помещението (в дизайна на комина трябваше да се осигури допълнителен захранващ канал).

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg