НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Видове фундаменти за ограда

Много хора се фокусират единствено върху проекта на сглобяемата къща и забравят, че дворът е неразделна част от целия проект. Той не може да бъде завършен без ограда. Затова в тази статия ще Ви споделим няколко варианта как може да бъде направена оградата на Вашата сглобяема къща.

Когато говорим за огради, има доста опции, от които да избирате. Те се различават както по начина на изработката, така и от материалите. Възможностите са неограничени. И започват от обикновена мрежа презпана, ковано желязо и достигат до зидани от естествен камък. Общото между тях е необходимостта от надеждна опора, която да предпази конструкциято от ерозия и сезонни деформации на почвата.

Какво трябва да знаете за основната на оградите?

Повечето от оградите имат подобен дизайн. Независимо дали са направени от метални платна, дървени конструкции, мрежа или и от стоманени пана.

Основният материал е прикрепен към надлъжните колони, образувайки секции. Получените по този начин фрагменти трябва да бъдат инсталирани вертикално и сигурно фиксирани. Най-често се използват метални и тухлени опори за конструкции, изработени от пана, мрежа и решетки.

Изборът между стомана и тухла няма ясни критерии, с изключение на носещата способност на конструкцията. Обикновено в строителството на сглобяеми къщи се използва „хибридно“ решение. При него стоманен стълб служи като опора, изработена от декоративни облицовъчни тухли. Оградите могат да бъдат изработени от тежки материали или да имат висока конструкция, направена от леки материали. Те могат да издържат на значителни натоварвания на вятъра. И затова изискват надеждна подкрепа. В този случай най-доброто решение е използването на тухлен стълб за здравина и надеждна основа с армировка.

Мрежата е един от най-леките материали, използвани за изграждането на огради. На практика, тя не е подложена на натоварване от вятъра. Има ниско тегло и не изисква особено здрави опори и основа. Затова за такъв тип огради е удачно да се използват метални стълбове за основа.

За изграждането на ограда  се използват опори от стоманена тръба с диаметър 42 мм и височина от 1.5 до 2.5 м. Те се поставят на дълбочина от 1 метър, като диаметърът на дупката трябва да е 2 пъти по-голям от диаметъра на тръбата.

При поставяне на носещата конструкция приблизително половината от дупката се запълва с инертни материали, за да се създаде дренаж. След това се запъва с бетон. Възглавницата от натрошен камък поглъща енергията на деформации на почвата и предотвратява отклонението на стълбовете от вертикалната ос. При някой видове почва като влажна глина, технологията може да бъде допълнена чрез инсталиране на хидроизолационна „чаша“ с неизолирано дъно в дупката.

За огради от профилиран платна се препоръчват стоманени или тухлени стълбове.

Профилираните платна са популярен материал за огради с височина от 1,8 до 2,5 метра. Те предоставят голям избор от цветове. На пазара могат да се открият профилирани листи с плиестерно покритие и различни декоративни ефекти. Например с имитация на зидария от естестествен камък или структурата на естествено дърво. По желание височината на конструкцията може да бъде увеличена чрез подреждане на стандартните листове в два реда вертикално.

Оградата може да се монтира върху стоманени или тухлени опори, както и върху армирани тухлени стълбове. Диаметърът на конструкциите се избира в зависимост от височината и дебелината на листа.

При стоманените опори има два варианта – квадратни и кръгли тръби. За ограда с височина 1,8-2 м. се използват опори от квадратна тръба със сечение 80х80 мм или от кръгла тръба с диаметър 51 мм и минимална дебелина на стената 3 мм.

За да инсталирате оградата самостоятелно, е по-удобно да използвате готови стълбове с височина 2,5 м. Те трябва да са  оборудвани с тапи в горния край и специални крепежни елементи за профилирания лист. Скрепителните елементи Ви позволяват да монтирате по лесно ограднитепланта.

Стоманобетонната колона служи като надеждна основа за висока ограда от гофрирани листи. Бетонът е подсилен със стоманена или композитна армировка по цялата дължина на основата. Дълбочината на лентовата основа за оградата в този случай е от 30 до 70 см, в зависимост от вида на почвата и нивото на подземните води.

Преди да издигнете основата се правят маркировки за определяне на необходимия брой опори. Разстоянието между тях трябва де е равно на дължината на профилирания лист, който обикновено е 2 метра.

След монтирането на стълбовете, те се забиват в земята на малка дълбочина. За да фиксирате опората на място преди изливането на бетонна стъпка, обикновено е достатъчно 20 см. След това се поставя армировката. На дъното на изкопа се създава пясъчна възглавница. След засипване пясъкът се уплътнява, докато се получи слой с дебелина най-малко 10 см.

На следващия етап кофражът се издига около изкопа. На последния етап в кофража се излива предварително подготвен бетонен разтвор за основата на оградата. На този етап се извършва окончателният контрол на точността на монтажа на стълбовете, като се използва нивото на сградата.

Стълбове за ограда с винт е сравнително нова технология за самостоятелно и бързо строителство. Тази технология има няколко предимства, а именно ниски разходи, бързо изграждане, простота и ефективност на монтажа. За известен недостатък може да се счита фактът, че опорите не са свързани помежду си. Поради тази особеност се наблюдава пролуката между оградата и земята. Тази характеристика обаче се компенсира от силната фиксация на носещата конструкция в земята.

Винтовите колони са направени от здрави стоманени тръби с фиксирана дължина с остър връх и остриета, с които се завинтва в земята, като самонарезен винт в дърво.

За леки огради, изработени от пана или профилиран лист с височина до 2 метра, се използват колове с диаметър от 57 мм. За тежки и високи конструкции има и по издръжливи стълбове с диаметър 76 мм. С това ще приключим тази статия. Надяваме сме да Ви е било интересно да научите нещо ново за оградите.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg