НАПРАВЕТЕ СЕГА?
ЗАПИТВАНЕ ЗА ЦЕНА

ЗА ВРЪЗКА С НАС:
0899 51 32 91

Водосточна система за защита на жилището

В изграждането на къщата има много неща, които трябва да направите, но наистина не мислите за тяхното значение. Например, системата за отвеждане на водата от покрива и отвеждането на водата. В действителност покривна система от улуци има много повече функции и от нея зависи експлоатационният период стойността на поддръжката на сградата.

Самата система за отклоняване на вода е многокомпонентна инженерна структура, способна да издържи дълго време на големи количества вода, градушка и вятър, надеждно запазвайки не само външните стени а дори вътрешните структури на къщата от прекомерна влага.

Съставът на системите за отвеждане на дъждовна вода от сградата включва специални улуци скоби, тръбни системи, тръби и др. Във всеки случай, всяка система изисква проектно решение и консултации със специалисти, които ще помогнат да се определи броят и съставът на системата въз основа на индивидуалните характеристики на дадена къща.

Функционалност на дренажна система се заключава във възможността да се събере от покривната конструкция и оттече от покрива водата (дъжд, сняг, роса и др.) и да го приведе отвъд външния контур на сградата. Без това организирано събиране водата може да образува излишната влага около цялата къща. В най-добрия случай, под формата на голям брой локви, в най-лошия, под формата на застояла вода и заблатяване около фундамента. Това на свой ред създава допълнително непланирано натоварване върху основата и цокала. Ако хидроизолацията на основата се извършва лошо или без изчисляване на повишеното излагане на влага, е възможно да доведе и до поява на влага и мухъл вътре в сградата.

От основата, благодарение на капилярното налягане на вода, на свой ред може да се деформира и надеждността на фундамента и носещата конструкция.

Цокълът на сградата също може да окаже негативно влияние, при неправилното му изграждане. Често тази част на сградата се извършва без дренаж и хидроизолация, което е рисковано защото, тя се явява движеща се спрямо основата, така че е възможно да се получат пукнатини. Чрез нея  може да попадне вода не само в основите и мазето или сутерена, а и да се образува висока влажност в цялата къща.

Ерозията на стените може да започне и в резултат на влиянието на атмосферните условия замразяване / размразяване, когато натрупаната вода замръзва и строителни материали от вътрешността започват да шупват и да разрушават цокълът и/или основата. Процесът остава незабелязан. За няколко години може да се стигне до необходимостта да се направи основен ремонт, тъй като не е изградена адекватна защита за агресивното влияние на водата и атмосферните условия.

Без дренажната система изградена специално за сградата съществуват редица опасности. По време на дъжд и /или буря, водата може да облива фасадните стени. В директен контакт с вода от покрива на стените се появи мръсни петна, и къщата губи привлекателната си външност. И това не е най-големият проблем.

Няма материал за стена или техника която да е предназначена за постоянно прекомерно излагане на вода с цикли на замразяване / размразяване.

За фасадите облицовки с бетонни блокчета за лице или плочки е възможно да се получат „слаби връзки“ – това са микро пукнатини и слабости при лепенето им. Натрупаната в тях влага в тях замръзва, образува лед, вследствие на това цокъла губи здравината си.

По този начин, като се има предвид функционирането на дренажната система в комплекс, става ясно, че тя играе не по-малко роля в трайността на цялата сграда.

Научи повече за: дървени сглобяеми къщи Бургас

ГРУДЕВИ ЕООД © 2022 | Всички права запазени
ДИЗАЙН И SEO от Optimiziraime.bg